top of page

Residencias
 

Gaat u permanent in Spanje wonen, dan moet u zich laten registreren als resident in het Registro de Ciudadano de la Unión. U moet aantonen dat u in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien en dat u een ziektekostenverzekering heeft. De procedure is behoorlijk ingewikkeld.

 

Daarnaast moet u zich ook uitschrijven uit de gemeente van uw woonland.Tegelijk met de aanvraag van uw residencia kunt u uw auto invoeren zonder kentekenregistratiebelasting. U moet dan wel aan strenge eisen voldoen.

 

Nadat uw residenciapasje is afgegeven, kunt u zich laten inschrijven bij het Spaanse Ziekenfonds, de INSS. Zonder residenciapas kunt u zich niet laten inschrijven bij de INSS.

 

Zodra u uw residenciapasje heeft ontvangen, moet u contact opnemen met uw Spaanse bank om uw rekening te laten omzetten naar een residentenrekening.

 

Overigens: als u resident bent, behoudt u gewoon de Nederlandse nationaliteit en uw Nederlandse paspoort.

 

Om een NIE-nummer of een residencia aan te vragen moet u persoonlijk verschijnen bij de Vreemdelingendienst. Met een notariële volmacht kunt u dit door iemand anders laten verzorgen.

 

Let op: er bestaan al geruime tijd lange wachtlijsten voor de aanvragen van NIE-nummers en residencias. Het digitale afsprakensysteem van de Vreemdelingendienst is niet erg gebruikersvriendelijk en is vaak geblokkeerd omdat een beperkt aantal afspraken per dag mogelijk zijn. Een NIE-nummer kan eventueel ook aangevraagd worden via het Spaanse Consulaat in Amsterdam, maar ook daar zijn wachtlijsten.

 
 

Residencia en belastingen
 

U dient zich af te melden bij de Nederlandse Belastingdienst zodra u over uw residenciapasje beschikt.

Daarbij moet u er rekening mee houden dat de Spaanse fiscus geen aangiftes over delen van jaren toestaat. Dit is al een aantal jaren een bron van ergernis en ongemak voor onze Nederlandse belastingklanten, omdat het niet altijd makkelijk is de teveel betaalde belasting in Nederland terug te krijgen. Vaak wordt de belastingplichtige heen en weer gestuurd tussen de Spaanse en de Nederlandse fiscus.

 

Het bewijs van inschrijving in het Register van EU-ingezetenen (het groene pasje) is niet hetzelfde is als de datum waarop u zich als fiscaal resident in Spanje laat registreren. Dat is een aparte procedure. Het is van belang dat u zich als fiscaal resident laat registreren wanneer u in aanmerking wilt komen voor de vrijstelling van inhouding van loonheffing in Nederland.
 

Woont u permanent in Spanje en wordt er op uw salaris/uitkering/pensioen loonheffing ingehouden? Dan is het noodzakelijk dat u vrijstelling voor loonheffing aanvraagt bij de Nederlandse Belastingdienst. Doet u dat niet, dan betaalt u dubbel belasting.

Om in aanmerking te komen voor vrijstelling van loonheffing, moet u een verdragsverklaring aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst. Die verdragsverklaring krijgt u pas nadat u een aantal documenten bij de Spaanse Belastingdienst heeft aangevraagd en heeft laten afstempelen.

 
 

Voordelen residencia
 

Wij krijgen vaak de vraag wat het voordeel is van het hebben van een residencia. Om te beginnen moet dan gesteld worden dat u volgens de wet niet de vrije keus hebt om wel of niet resident te worden. De wet is daar duidelijk over: wie meer dan 182 dagen per jaar in Spanje doorbrengt, verblijft daar permanent, moet zijn inschrijving in het EU-register in orde maken en belasting gaan betalen in Spanje. Of resident worden voor u fiscaal voordelig is, is niet in het algemeen te verwoorden, dit verschilt van persoon tot persoon. Wij adviseren onze klanten voor het nemen van een beslissing om resident te worden eerst een proefaangifte te laten verzorgen. Daarmee heeft u een indruk van de hoogte van de belastingen die u verschuldigd zou zijn in Spanje.

Contactgegevens

Adres
Calle Roma 3

Urb. La Marina

03177 San Fulgencio

Openingstijden
Ma - Do: 10:00 - 14:00 en 17:00 - 20:00
Vr: 10:00 - 14:00

Contact
T:  +34 96 679 6292

M: +34 619 333 994

E: info@gestor.nl

Social media

  • Facebook
bottom of page